Fugt i kælderen er irriterende og kan være rigtig skidt for helbredet, og at komme af med fugten bør være nemt, billigt og miljøvenligt.

Ingelise Kvorning fra Brønshøj havde store problemer med fugt, da hun besluttede sig for at prøve Drytechs system. Kælderen lugtede, og der var begyndende skimmelsvamp. Allerede da systemet havde været installeret hos familien Kvorning i tre måneder, var kælderlugten næsten væk. De kvartalsvise kontrolmålinger af fugtniveauet i kælderen har efterfølgende vist et tydeligt fald i den målte fugtprocent. Efter ét år stod Ingelise med en helt tør kælder.

”Kælderen er blevet meget mere behagelig at være i. Da vi bruger den som computerrum, motionsrum værksted og vaske- og opbevaringsrum, betyder det meget,” fortæller Ingelise Kvorning.

Drymat System fungerer ved, at der installeres en strømførende ledning, nogle elektroder og en lille boks i den fugtramte kælder. Boksen sender elektroniske impulser ind i det fugtige murværk, så vandet i væggene bliver positivt ladet. Dette vand bliver trukket væk fra muren ved hjælp af et negativt ladet spyd, der er placeret i jorden omkring huset. Systemet fjerner fugten fra muren, og samtidig forhindrer det, at ny fugt finder vej til murværket.

Jan Løwe og hans kone Caroline stod midt i den helt store renovering af deres nye hjem i Holte, da de opdagede, at der var flyttet fugt ind i kælderen. Jan fandt frem til Drytechs løsning, og efter en snak med en af Drytechs tidligere kunder valgte han og Caroline at prøve at løse deres fugtproblemer med Drymat System.

”Vores kælder lever op til resten af husets standard nu. Vi har bryggers og opbevaring i kælderen, men den er lavet så godt, at man ville kunne have kontor dernede. Det er lige så rart at være dernede som i resten af huset. Den fugt, der var i kælderen, er forsvundet,” fortæller Jan Løwe fra Holte.

Drytech: ”Det er vigtigt for os, at vores løsning mod fugt også er klimavenlig”

Drymat System er en løsning mod fugt i kælderen, der ikke forurener, som virker helt uden kemi, og som reducerer varmeforbruget, da en tør kælder isolerer bedre og derved holder på varmen.

Noget af det, der også gør Drytechs løsning grøn, er firmaets brug af ædelmetaller. Disse sikrer mod systemet mod rust og ætsninger og gør systemets levetid lige så lang som husets. På den måde spares både CO2 og penge, fordi der ikke skal produceres eller købes nyt materiale.

”Det er vigtigt for os, at vores løsning også er klimavenlig. Hvis man kan lave en grøn løsning, skal man jo altid gøre det. Hos Drytech gør vi det nemmere for folk at vælge en løsning til problemer mod fugt i kælderen, som også er skånsom mod naturen,” siger Niels Olsen, indehaver af Drytech.

Samtidig med at løsningen er klimavenlig, kræver den ingen store, besværlige bygningsmæssige ændringer, så man slipper for flere dages byggerod. Det er 100 procent vedligeholdelsesfrit og koster under 10 kroner om måneden i strøm. Hvis man holdt kælderen tør med en affugter, der kørte døgnet rundt, ville man bruge 90 gange så meget strøm som med Drytechs system. Men vigtigst af alt beskytter løsningen også mod en fugt, der i sidste ende kan give problemer med eksempelvis allergi.

Drytechs System er testet og godkendt som en effektiv metode til at reducere fugt i kælderen af Ingeniørselskabet Arkitekt- og Ingeniørgruppen (AI). Derudover har elektroosmosemetoden, som er den metode, systemet bygger på, også fået ÖNORM-godkendelse.