10 gode råd til bedre indeklima

Indeklima er noget, som påvirker vores sundhed på mange forskellige måder. Derfor har vi samlet 10 gode råde til, hvordan du får et bedre indeklima.

 1. Skru op for varmen.

  Risikoen for at der opstår kondens reduceres betragteligt allerede ved en 2 grader højere temperatur.

 2. Luft rigtigt ud.

  Udluftning af huset opholdsrum, værelser, badeværelser, køkken og kælder er rigtig vigtig. Der kan opstå fugtskader eller risiko for skimmelsvamp i boligen. Udluft derfor gerne flere gange om dagen, ca. 5 minutter ad gangen, men specielt morgen og aften.

 3. Hold vinduer i kælderen lukket om sommeren.

  Ved vedvarende udluftning specielt i kælderen vil der dannes kondens, specielt om sommeren, pga. den temperaturforskel, der er mellem kolde vægge (kold luft) og luften udefra (varm luft). Det kan sammenlignes med, at du tager en flaske vin ud af køleskabet og stiller den på bordet. Derved dannes der kondens på overfladen og det er det samme, som sker i din kælder. Fugten sætter sig på væggen og skimmelsvamp kan gro.

 4. Stil ikke noget op ad væggen.

  Væggen skal kunne ånde. Der er stor risiko for, at der kan dannes skimmelsvamp på væggen bag skabe og reoler. Det anbefales derfor, at der minimum er 10 cm mellem væg og de ting, som opbevares i rummet.

 5. Vasketøj skal tørres udendørs.

  For hver maskine tøj, som hænges til tørre indendørs, afgives ca. 5 liter vand/ vanddamp. Dette vanddamp sætter sig på væggene som kondens og gør indeklimaet fugtigt og forudsætningen for skimmelsvamp er meget stor.

 6. Hold øje med boligen.

  Tag en runde i dit hjem og kig i hjørner og sprækker efter skimmelvækst. Det er forholdsvis let både, at se og lugte. Hvis du bliver opmærksom på en lille utæthed, hvor der kan trænge vand ind, skal du få det fikset med det samme.

 7. Gør rent.

  Få genindført forårsrengøring eller efterårsrengøring og kom helt til bunds, når du gør rent. I mange familier har man sløjfet denne udmærkede procedure. Det er vigtigt at få støvdepoterne ud af hjemmet, fordi de forskellige kemikalier, der sætter sig i støvet, hvirvles op, og så bliver beboerne eksponeret for stofferne, med risiko for at få allergi.

 8. Brug rengøringsmidler med omtanke.

  Pas på med for skrappe rengøringsmidler. Man skal være opmærksom på ikke at overdosere. Alt for ofte bruger man alt for store doser, det øger den kemiske belastning på vores organismer, fordi vi bliver udsat for mere kemi med alle de stoffer, vi selv tilfører hjemmet også her er der risiko for at få allergi.

 9. Sov med lukket vindue.

  Vinduet i soveværelset bør ikke stå åbent hele tiden. Forskellen på din udåndingsluft og rumtemperaturen må ikke være for stor, ellers er der risiko for dannelse af kondens, som sætter sig på vægge og forudsætningen for skimmelsvampen kan gro er til stede.

 10. Bedre indeklima giver bedre varmeøkonomi.

  En fugtig bolig kræver mere energi at opvarme end en tør bolig, dette gælder naturligvis også i kælderen.

Fugt og indeklima

Fugt kan ofte være en af årsagerne til at der opstår problemer med indeklimaet i kælderen. Hvis du har mistanke om dårligt indeklima kan du bestille et gratis fugt tjek hos Drytech. Vi undersøger hvor meget fugt, der er i kældervæggene og identificere, hvor fugten kommer fra. Herefter gennemgår vi metoder, som kan hjælpe dig med at få et bedre indeklima.
I artiklen overfor kan du læse om en af grunden til at fravælge omfangsdræn, hvis din kælder er fugtig.

Artikel om omfangsdræn og indeklima

Vil du vide mere om problemerne med fugtigt indeklima ?

Vi har samlet 3 links, som giver dig mere viden: