Igen er der fokus på de helbredsmæssige gener, der kan opstå, hvis du udsættes for fugt og vækst af skimmelsvamp. Det er ikke muligt at forhindre, at skimmelsvampens sporer kommer ind i din bolig, men fugt er en afgørende forudsætning for vækst af skimmelsvamp. Skimmelsvampe kan derfor undgås, når boligen holdes tør.

Hvis du opholder dig i bygninger med dårligt indeklima, kan det irritere dine slimhinder og forværre en bestående overfølsomhed/allergi. Det gælder især, hvis du i forvejen har følsomme slimhinder. Det skriver praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og institutleder, læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet i artiklen ”Helbredsproblemer ved fugt og skimmelsvamp” fra Magasinet Helse.

Få fjernet fugt i kælderen
Magasinet Helse skriver, at hvis du har mistanke om fugt og vækst af skimmelsvamp, så kan du bestille en byggeteknisk undersøgelse, hvor rummet gennemgås af fagfolk, og der tages prøver fra blandt andet vægge, tæpper og tapet.

Hos Drytech står vi klar til at hjælpe med fugtproblemerne. Vi måler fugtniveauet i kældervæggene, og undersøger om Drytechs system kan løse netop dine problemer med fugt i kælderen.

Bestil et gratis og uforpligtende fugttjek hos Drytech.

Drytech har udviklet en gratis fugtguide, som giver dig overblik over forskellige metoder til at fjerne fugt, de forskellige metoders prisleje, og hvad du skal undersøge i din bolig for at konstatere, om der er et fugtproblem eller ej.

Bestil en gratis fugtguide.

Læs hele artiklen på side 72 og 73 i Magasinet Helse april 2017.

Læs artiklens hovedpunkter:

Fugt, skimmelsvamp og sygdom
Det er ikke muligt at afgøre hvilke gener, der skyldes høj fugtighed og hvilke gener, der skyldes vækst af skimmelsvamp. Både fugt og vækst af skimmelsvamp medfører irritation af slimhinderne og kan forværre en bestående allergi. Mange med irriterede slimhinder kender til, at deres symptomer forværres i fugtigt vejr. Det samme er tilfældet ved ophold i fugtige bygninger.

Begynder med fugt
Skimmelsvampe er små svampe, der findes overalt i naturen, og som spreder sig gennem luften ved hjælp af svampesporer. Skimmelsvampens sporer kommer ind i din bolig, når du lufter ud og kan udvikle sig til vækst af skimmelsvampe på overflader, der har været fugtige gennem længere tid. Fugt er en helt afgørende og nødvendig forudsætning for vækst af skimmelsvamp.

Fire tegn på fugt og skimmelsvamp
1. Det lugter muggent – betegnes ofte som ”kælderlugt” eller ”sommerhuslugt”. Skimmelsvamp udskiller stoffer, der medfører en muggen eller jordslået lugt.
2. Fugtpletter. En vandskade ses som fugtpletter på vægge, paneler, tæpper og tapet. Efter nogle uger vokser skimmelsvampen frem, hvis der er de rigtige vækstbetingelser. Ved en kortvarig vandskade, hvor vandet fjernes indenfor nogle dage, når skimmelsvampen ikke at vokse frem.
3. Misfarvning. Vækst af skimmelsvamp ses som en sort eller mørk og plettet mis