Pas på – Her er 5 tegn på skadelig fugt i din kælder

Her er nogle af de mest almindelige tegn på, at din kælder har fugt, som giver skader.

skimmelsvamp i bolig

De tydeligste og sikre tegn på fugtproblemer i kælderen er saltudtræk og skjolder på væggene, maling og puds der skaller af eller bobler op, vand på gulvet, skimmelsvamp og ikke mindst den jordslåede muglugt, fugten forsager – ofte i samarbejde med skimmelsvamp.

Fugt i kælderen. Et tema, der bekymrer de fleste husejere. Men hvornår er der et reelt fugtproblem i kælderen? Denne tjekliste, vil gøre dig klogere på, om du bør skride ind.

1. Saltudtræk og skjolder

Der findes naturligt salt i mursten, mørtel og det danske grundvand. Når en væg udsættes for gentagende gange at blive fugtet og udtørret, trækkes saltet ud, og viser sig som et 5 – 10 cm bredt bånd på væggen. Selve udtrækket viser sig som bobler under malingen eller små ”hvide fimrehår”.

2. Skimmelsvamp og misfarvninger

Skjolder op og ned ad væggene skyldes givetvis misfarvninger grundet vandindtrængning. Her skal man være ekstra opmærksom; skimmelsvampen kan til forveksling ligne almindelige misfarvninger, da den også viser sig som mørke skjolder på væggene. Skimmelsvampen er ekstremt skadelig – ikke blot for fugtbalancen og kælderens indeklima, men også det menneskelige helbred. Svampen kan medføre varige men såsom astma og allergi. Mens nogle reagerer med det samme, oplever andre først symptomer efter flere måneders påvirkning. Opdages svampen hurtigt, har den sandsynligvis ikke nået at brede sig voldsomt og er derfor ikke sundhedsskadelig. Den kan dræbes med Rodalon eller klorin, som ødelægger svampesporene.

3. Lugtgener

Som beboer i huset, vil man formentlig bemærke en indelukket lugt af gammelt sommerhus fra den fugtige kælder. Gøres der ikke noget ved sagen, kan man risikere at vænne sig til lugten og fortrænge dens tilstedeværelse, og det er derfor en god ide at reagere, hvis naboen bemærker en jordslået lugt i huset. Hvis naboen ikke er ’uhøflig’ nok til selv at nævne lugten, kan man af og til spørge gæster – eller svigermor – når de træder ind i huset. Man skal ikke stole på sin egen næse, den har formeentlig vænnet sig til lugten.

4. Bobler og afskallende maling

Et andet klassisk og tydeligt tegn på fugt er, når malingen eller pudset i kælderen begynder at boble op eller skalle af. Det sker af den simple grund, at fugt og salt ikke kan slippe ud igennem malingen og derfor danner bobler bagved. Fjernes fugten ikke inden, vil det vise sig igen under den nye maling, hvis kælderen males om. Fugten gør det svært for puds at sidde fast på væggen, og den vil derfor falde af.

5. Plamager af vand på gulvet

Træder du ned i kælderen og opdager en plamage af vand, der har samlet sig, er dette også et faresignal, du bør reagere på. Vandet kan skyldes kondens eller direkte vandindtrængning grundet sætningsskader (dybe gennemgående revner i fundament, gulv eller murværk). Når temperaturen og luftfugtigheden i kælderen er for høj i forhold til temperaturen af kælderens gulv og vægge, dannes der kondens. Problemet kan forstærkes, hvis der ikke er god mulighed for udluftning – især hvis kælderen benyttes som tørrerum for tøj som badeværelse. Da fugten ikke kan slippe ud, ender den i en vandpyt på gulvet. Vandpytten kan naturligvis også skyldes oversvømmelser i kælderen, der i mange tilfælde skyldes opstigende vand fra afløbet. Er det tilfældet, kan problemet løses med eksempelvis en højvandslukning. Er der derimod tale om sætningsskader, bør disse repareres hurtigst muligt, da de som bekendt kan medføre direkte vandindtrængning.

Du kan bestille et gratis fugttjek i dialogboksen øverst til højre på denne side.

Bestil et gratis fugttjek

dk-kort-bookVi starter altid med en besigtigelse af ejendommen og et gratis fugttjek! Udfyld dit navn og adresse nedenfor, og så vender vi tilbage og aftaler en dato, hvor vi kan komme og inspicere jeres ejendom. Vi kører i hele Danmark.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.