Utæt kloak, revner i fundamentet eller opstigende grundvand: Hvorfor har du fugt i kælderen?

Der findes mange forskellige grunde til fugt i husets nederste etage. Løsningen på for meget fugt i kælderen afhænger naturligvis af årsagen, og når først denne er identificeret, kan problemet behandles. Her er de mest almindelige årsager.

skimmelsvamp på kældervæg

Pudsen er afskallet, malingen bobler, på gulvet ligger en lille sø af vand og op fra kælderen er en dunst af råd. Situationen er uoverskuelig og i stedet for omgående at tage stilling, er døren til kældertrappen måske bare blevet lukket for en tid. Men hvad er egentlig problemets rodfæstning?

1. Opstigende grundfugt

Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis fugtprocenten generelt øges jo tættere man nærmer sig kældergulvet, er der sandsynligvis tale om opstigende stigende grundfugt. I Danmark ligger grundvandet mange steder højt oppe i jordlagene og dette kan medføre opstigende grundfugt. Her kan der også være en sætningsskade i fundamentet der forsager det overfugtige miljø.

2. Generelle sætningsskader

Dybe dybe revner i husets fundament kan have en direkte vandindtrængning som følge. Skaden kan både komme fra oven og fra neden, og for at sikre sig mod fugtskader, er det en god ide at få fikset eventuelle sætningsskader.

3. Utæt kloak eller regnvandsbrønd

Oplever du skjolder på væggene og generel fugt fra siderne i din kælder? Dette kan skyldes en nærliggende utæt kloak eller en utæt regnvandsbrønd. Derudover kan grunden også være et terrænfald mod dit hus og din kælder. Dette kan være besværligt at vende væk fra sit hus, og så bør huset fugtsikres.

4. Ændret brug af kælderen

Stort set alle kældre fra før 60’erne har opstigende grundfugt. Kældrene i gamle huse er utætte og blev tidligere kun brugt til opbevaring af kul, koks og redskaber samt til fyrrum og andet opbevaring, der ikke var generet af fugt. Sidenhen har ønsket om at udnytte den i grunden spildte plads en tom kælder indeholder, fået lov at spille ind, og et badeværelse, et vaskerum eller et teenageværelse er ikke ualmindeligt i et kælderrum. Alt der tilfører rummet mere fugt skubber den i forvejen skæve fugtbalance. Derfor er det vigtigt at have fokus på indeklimaet. Måske har du skiftet energikilde fra olie til en anden energiform, eller du har isoleret kældervægge og vinduer. Begge dele har potentiel fugtskade og skimmelsvamp som konsekvens, og begynder tegnene fra artiklen ”Vær opmærksom – Her er tegnene på fugt i din kælder” at vise sig, bør der gribes ind.

Du kan bestille et gratis fugttjek i dialogboksen øverst til højre på denne side.

Bestil et gratis fugttjek

dk-kort-bookVi starter altid med en besigtigelse af ejendommen og et gratis fugttjek! Udfyld dit navn og adresse nedenfor, og så vender vi tilbage og aftaler en dato, hvor vi kan komme og inspicere jeres ejendom. Vi kører i hele Danmark.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.