Drytech har stor succes med at udtørre kældre for private boligejere. Til gengæld har rådgivere for professionelle bygherrer været noget skeptiske overfor Drytechs elektroosmose-metode.
Med Austrain Standards nye Önorm for Drytechs metode og produkter forventer Drytechs direktør, at tiden er moden til en bedre dialog med byggeriets rådgivere.

Det østrigske institut, Austrian Standards, har for nylig udgivet en ny standard for udtørring af murværk, hvor Drytechs elektroosmose-metode og materialer til at fjerne fugten i murværket er blevet optaget.Det vil sige, at Önormen beskriver et materialevalg og en metode tilsvarende Drytechs ved brug af elektroosmose til at fjerne fugt i murværk. Önormen er en certificeringsordning, der gælder på det europæiske og internationale markeder.

Önormen for elektroosmose-installationer omfatter kun anlæg, der ligesom Drytechs, består af titanium, så de ikke kan ruste i murværket, hvor både fugt og saltindhold er stort, hvilket kan føre til nedbrydning af andre metaller.

”Udover at vores metode og produktet har klaret sig godt i Austrian Standards test, så betinger Önormen også, at vores installationer har bevist deres værd gennem flere årtier,” forklarer Drytechs direktør, Niels Erik Olsen, og fortsætter:

”I Tyskland har Drytechs metode og produkt, Drytechs system, længe været brugt til at fjerne fugt i murværk med succes. Det er afgørende for, at vi nu har fået eksperters og en certificeringsordnings anerkendelse af, at Drytechs metode og produkt kan fjerne fugt i murværk.”

Önorm er uvildig vurdering og anvisning

Drytech blev etableret i Danmark i 2012 og har siden installeret Drytechs system i ca. 900 private kældre. I ganske få tilfælde har Drytech ikke reduceret fugten i murværket tilstrækkeligt, fordi fugten ikke kun skyldtes opstigende grundfugt. I disse tilfælde har kunden fået penge tilbage som en del af virksomhedens garantiordning. Desuden har Drytech også udtørret murværket hos en række boligforeninger og ejendomsselskaber. Alligevel har der fra professionelle rådgivere været en efterspørgsel efter den udvidede dokumentation, som Önormen nu leverer:

”Rådgiverne har efterlyst en uvildig test og anerkendelse af Drytechs produkt og metode. Det har vi fået nu med Önormen samtidig med, at den beskriver, hvordan elektroosmose-metoden skal anvendes, for at kunne udtørre murværk tilstrækkelig effektivt. Vi er glade for Önormen og ønsker også selv at bidrage til mere dokumentation og gennemsigtighed om Drytechs metode. Derfor har vi bedt et uvildigt ingeniørfirma om at gennemgå et tilfældigt udvalg af vores installationer og følge dem i løbet af et helt år. Resultatet af dette arbejde bliver offentligt senere i 2017, og det ser vi frem til,” siger Niels