Problemer med fugt og skimmel i kælderen er til gene for både helbredet og bygningen, men problemerne kan løses nemt og effektivt ved at udtørre kælderen.

Hvis du opholder dig i bygninger med dårligt indeklima, på grund af fugt og skimmelsvamp, kan det irritere dine slimhinder og forværre en overfølsomhed eller allergi. Det rammer især mennesker, som i forvejen har følsomme slimhinder. Det skriver praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og institutleder, læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet i artikel ”Sådan påvirker skimmelsvamp dit helbred” fra Astma og Allergi.

Læs artiklens væsentlige punkter, og om hvordan problemer med fugt i kælderen kan løses.

Fugt, skimmelsvamp og sygdom
Både fugt og vækst af skimmelsvamp medfører irritation af slimhinderne og kan forværre en bestående allergi. Mange med irriterede slimhinder kender til, at deres symptomer forværres i fugtigt vejr. Det samme er tilfældet, når man opholder sig i fugtige bygninger. Høj fugtighed fremmer også væksten af både skimmelsvamp og husstøvmider. Personer med påvist allergi overfor husstøvmider og skimmelsvamp vil derfor opleve, at deres allergi forværres ved ophold i fugtige bygninger.

Symptomer, som skyldes høj fugtighed og vækst af skimmelsvamp:
• Røde og våde øjne
• Næsen løber
• Slim i halsen
• Hovedpine
• Træthed
• Koncentrationsbesvær

Bestil et gratis fugttjek og kom generne til livs.

Derfor opstår skimmelsvamp i en fugtig kælder
Skimmelsvamp er små svampe, der findes overalt i naturen, og som spreder sig gennem luften ved hjælp af svampesporer. Skimmelsvampens sporer kommer ind i din bolig, når du lufter ud. Svampesporerne kan udvikle sig til vækst af skimmelsvampe på overflader, der er fugtige gennem længere tid. Fugt er en helt afgørende og nødvendig forudsætning for vækst af skimmelsvamp.

Fire tegn på fugt og skimmelsvamp
1. Det lugter muggent – betegnes ofte som ”kælderlugt” eller ”sommerhuslugt”. Skimmelsvamp udskiller stoffer, der medfører en muggen eller jordslået lugt.
2. Fugtpletter. En vandskade ses som fugtpletter på vægge, paneler, tæpper og tapet. Efter nogle uger vokser skimmelsvampen frem, hvis der er de rigtige vækstbetingelser. Ved en kortvarig vandskade, hvor vandet fjernes indenfor nogle dage, når skimmelsvampen ikke at vokse frem.
3. Misfarvning. Vækst af skimmelsvamp ses som en sort eller mørk og plettet misfarvning.
4. Dug på indersiden af vinduerne. Dug på indersiden af vinduer med dobbeltglas (termoruder) er tegn på for høj fugtighed i rummet. Det skyldes ikke almindelig kondens, som ses på gammeldags vinduer med ét lag gla