Du er lige kommet hjem fra sommerferie. Du åbner døren til kælderen for at gå ned med vasketøjet og kufferterne. Du mødes af en ubehagelig, tung lugt af fugt og mug. Det er desværre skimmelsvamp, som vokser i kælderen.

Skimmelsvamp er et større problem om sommeren end resten af året. Det skyldes, at luftfugtigheden er højere på denne årstid, fordi temperaturen også er højere. Når luften møder en fugtig og kølig væg i kælderen, skabes kondens på væggen. Svampesporer fra skimmelsvamp er luftbårne, og når der skabes fugt på organisk materiale som en væg, vokser skimmelsvampen frem.

Derfor er det vigtigt at lufte ud, men endnu vigtigere er at fjerne årsagen til, at væggen er koldt og fugtig. Ellers vil skimmelsvamp blive et tilbagevendende problem.

Bestil et gratis fugttjek af kælderen

Hvornår opstår skimmelsvamp i kælderen?

Du kan selv undersøge, om der er risiko for, at der kommer skimmelsvamp i kælderen. Du skal blot udregne dugpunktet i kælderen. Dugpunktet er den temperatur på væggen, som får luftens fugtighed til at danne kondens.

Mål temperaturen og luftfugtigheden i kælderen med retvisende målerudstyr. Indtast tallene på denne hjemmeside, som udregner dugpunktet. Hvis væggens temperatur kommer under dette punkt, dannes kondens.

Lad os tage to eksempler:

Hvis der er 17 grader i kælderen, og luftfugtigheden er 65 procent, vil der dannes kondens og grobund for skimmelsvamp, når kældervæggens temperatur er under 10,4 grader.

Hvis rumtemperaturen i kælderen er 21 grader, og kældervæggen er 9 grader, må luftfugtigheden ikke overstige 45 procent for at kondens og skimmelsvamp undgås.

Download Drytechs gratis fugtguide og få gode råd om, hvordan du kommer fugtproblemer til livs.