Tips til renovering af din kælder, så du undgår fugtskader

Hvilken maling, skal du bruge? Må man sætte gipsplader op, og hvad lægger man på gulvet, når kælderen skal tages i brug?

salt out

Sådan. Endelig har du taget dig sammen, og nu skal den mørke, fugtige og spindelvævsindhyllede kælder have en kærlig hånd. Vægge og gulve skal fikses, og du skulle gerne komme fugten til livs. MEN – hvordan gør du egentlig det smartest?

Der er nemlig flere fejl at begå, end man lige skulle tro.

Hvide vægge er det første, man har lyst til, hvis en kælder skal gøres beboelig. Det indlysende bud er maling. Men allerede her begår du en fejl. Blandt eksperterne gælder princippet: lag på lag er lig med problemer i en fugtig kælder. Det er nemlig sådan, at hvis du har en fugtig kælder, rummer væggene typisk meget salt. Hvis væggene tørres op, vil saltet komme frem, og er malingen ikke det, der kaldes diffusionsåben – altså maling hvor vandmolekyler frit kan udvandre – vil der som beskrevet i artiklen Vær opmærksom – Her er tegnene på fugt i din kælder, opstå bobler under malingen, og man risikerer, at den skaller af. Så kan man starte forfra året efter.

I stedet for malingen bør man vælge puds, der også fås i forskellige farver og nuancer. Salt trænger bedre igennem puds og vil sætte sig på ydersiden, hvor det nemt kan børstes af eller fjernes på anden vis. Her bør man også gå efter puds, der er diffusionsåben.

De, der ikke griber malingen, overvejer måske at opsætte gipsplader for at udjævne den ru og ujævne vægflade. Her ringer igen en alarmklokke. Lag på lag princippet er igen relevant, da gipsplader skaber isolering og dermed grobund for fugt og skimmelsvamp. Det er videnskabeligt bevist, at den skimmelsvamp, der gror i gips, er blandt de allermest sundhedsskadelige. Gipsplader på væggen er altså uden tvivl et no-go.

Så er du nået til gulvene. De skal også have en tur. Umiddelbart kunne det måske være lækkert med et pænt trægulv. Dårlig ide, hvis du spørger eksperterne – trægulv er nemlig organisk materiale, og placeres det på et fugtigt underlag kan der komme kondens. Opstår der kondens, er der grobund for skimmelsvamp, der lever af organisk materiale. Det gode råd er her at holde gulvene rå, lægge fliser eller lægge klinker, der ikke består af organisk materiale.

Sidst, men ikke mindst kommer den nok største faldgruppe af alle: Utålmodighed.

Mange glemmer at vente til at fugten er tørret ordentligt op og går alt for tidligt til værks i istandsættelsen af kælderen. Man risikerer for eksempel at pudse en våd væg op, og så vil pudsen lidt efter lidt falde af, og man må begynde på ny. Drytech tilbyder gratis at komme ud og foretage en fugtmåling din kælder og siger også go, når kælderen er tørret ordentligt op, og renoveringen kan påbegyndes.

Du kan bestille et gratis fugttjek i dialogboksen øverst til højre på denne side.

Bestil et gratis fugttjek

dk-kort-bookVi starter altid med en besigtigelse af ejendommen og et gratis fugttjek! Udfyld dit navn og adresse nedenfor, og så vender vi tilbage og aftaler en dato, hvor vi kan komme og inspicere jeres ejendom.