Fugtproblemer resulterer næsten altid i dårligt indeklima og skimmelsvamp. Derfor er det vigtigt at vide noget om, hvorfor problemerne opstår. Men hvilken tid på året er problemer med fugt i boligen størst?

Fugt er en dårlig sambo for enhver familie. I Danmark er vi velsignet med fire årstider med skiftende temperaturer. De forskellige årstider har betydning for, hvad man skal gøre for at undgå, at fugten flytter ind.

Luft ud i de kolde måneder

Om vinteren omfavnes vi af kulde og tør luft. Er du nervøs for, om der vil komme kondens i din kælder på grund af den bidende kulde, behøver du ikke bekymre dig. Kondens kommer, når der er for stor forskel på væg- og lufttemperatur, og hvis der stadig er høj luftfugtighed.

Det er derfor okay at lufte ud om vinteren, fordi du får tør luft ned i kælderen, og så får du lavere luftfugtighed – derved mindre risiko for kondens.

Udluftning er no go i bikinisæsonen

”Sommeren er faktisk den værste årstid for din kælder på grund af den høje luftfugtighed udenfor. Det vil typisk være der, man mærker kælderen, fordi den lugter. Det er ikke om vinteren, som mange tror,” fortæller Niels Olsen, indehaver af Drytech.

Det er derfor vigtigt, at du ikke lufter ud om sommeren. Hvis du gør det, lukker du nemlig varm, fugtig luft ned i kælderen. I mødet mellem den varme luft og de kolde kældervægge kommer der kondens, og når der kommer kondens, så kommer der skimmelsvamp. Og så har du virkelig problemer.

Hvis du allerede har begået fejlen og nu kæmper mod fugt, er det vigtigt, at du får udtørret dine kældervægge. Hos Drytech hjælper vi dig gerne med at finde den bedste løsning på dine fugtproblemer.

Test din kælder

Hvis du vil kontrollere, om der er forudsætninger for udvikling af skimmelsvamp i din kælder, kan du faktisk selv teste det.

Har du et termometer og et hygrometer (et instrument der måler luftfugtighed, red.), kan du ved at gå ind på denne hjemmeside: http://www.decatur.de/javascript/dew/index.html og indtaste en måling af rumtemperaturen og luftfugtigheden og få oplyst dugpunktet i din kælder. Er vægtemperaturen under dugpunktet, vil der komme dug på væggen, og så kan din kælder være i risikozonen for skimmelsvamp.

Vi anbefaler dog altid, at du konsulterer en professionel, hvis du føler, der kan være risiko for skimmelsvamp i dit hjem. Vil du vide, om der er fugtproblemer i din kælder, kan du bestille et gratis fugttjek fra Drytech her.